-PenTeman-

Melihat kepada kebangkitan mahasiswa/i dari “TIDUR” pasti mendatangkan perasaan “GENTAR” segelintir pihak.. Mana tidaknya, sebelumnya mahasiswa terus terlena kerana “BELAIAN” pihak tertentu..MAHASISWA/I perlu bangkit dari “lena”..Jika tidak pihak satu lagi pasti mengabaikan tuntutan yang diusul..Jangan takut dan gentar dengan segelintir pihak yang tidak menjejaskan..Sekadar ugutan “LONGKANG” yang tidak sedikit pun terpalit..Sekadar menjadi buah mulut hatta orang yang di umpat menabung harta(pahala)..

Mengapa perlu melatah jika MAHASISWA/i bangkit dari “LENA”??TAKUT??..Kalau takut jangan “main dengan api”..MAHASISWA perlu bangkit dan mengenegahkan usul..Walau apa pun natijahnya..MAHASISWA tidak gentar “UGUTAN”..Mahasiswa bukan lagi pelajar sekolah yang boleh di“catur” tindakannya..Jangan sesekali menyatur tindakan MAHASISWA kelak diri BINASA…Siapa pun yang menggugat, MAHASISWA tidak pernah GENTAR..Tahap manapun “KUASA” mereka, Mereka tiada apa..Hanya tahu mengugut dan menggugat..Mereka tidak akan mampu berbuat apa-apa kerana UNDANG-UNDANG ALLAH sentiasa disisi hambanya yang benar..

Mengapa jika MAHASISWA/i bangkit, sesetengah pihak melatah sedangkan kebangkitan MAHASISWA mampu MEMBAWA perubahan??..Cuba lihat Universiti Malaya(UM), yang sentiasa segar dengan wacana segar MAHASISWA..Natijahnya ia menjadi institusi yang Berjaya dan popular..Tak kan kita nak “stick” pada cara lama yang hanya tunduk dan sujud kepada pihak yang “mencatur”..Implikasinya MAHASISWA lena dan tidur dan hanya focus pada kuliah..Kesan yang paling ditakutkan MAHASISWA yang lahir tidak mampu untuk bersaing di pasaran pekerjaan..

DIPERINGATKAN sekali lagi..MAHASISWA UNiSEL kini tidak gentar UGUTAN LONGKANG” yang di gembar-gemburkan oleh pihak-pihak tertentu..Sebelum mengundur diri ingin penulis mengenengahkan olahan bicara sang penulis…

“Jika usul ditolak tanpa ditimbang, suara dibungkam, Kritik dilarang tanpa alasan, dituduh subvertif dan mengganggu keamanan, maka hanya ada satu kata:LAWAN

Wakil MAHASISWA perlu bimbing mahasiswa dalam mengenengahkan usul yang “terabai”..Wakil MAHASISWA menjalankan tanggungjawab bukan atas dasar “GAJI BULANAN” , “TAKUTKAN BOS” , DLL tetapi menjalankan tanggungjawab atas dasar AMANAH dan KEBAJIKAN MAHASISWA kampus..

~MAHASISWA YANG BANGKIT MAMPU MEMACU PERUBAHAN~

Comments (2)

On August 20, 2009 at 9:40 PM , fendimalik said...

ermmm...2 la..ramai yang takut dengan mahasiswa..macam-macam gelaran diberikan..anak muda biadab..angry young man..a rebel without cause tapi mungkin gurindam indah bapak mohd taufik ni boleh buat temman-teman berfikir sejenak..

mahasiswa takut pada dosen..
dosen takut pada dekan..
dekan takut pada naib canselor..
naib censelor takut pada pak menteri..
pak menteri takut pada perdana menteri..
perdana menteri takut pada mahasiswa...

so mahasiswa nak takut apa pd HEP...hahaha

 
On August 20, 2009 at 9:53 PM , sha filan said...

YB!!!
betul tue...
wakpe nak takut?
dlu sebab yang mewakili mahasiswa itu sendiri yang mengugut mahasiswa..
skrang alhamdullilah sekurag-kurangnye wakil yang terpilih menunjuk belang yang sebenar..
selame ini pemberontakan secara underground aje..
tp...secara terang-terangan sudah boleh di terima dan di sokong oleh kalangan mahasiswa...
mungkin org bertnye...nape perlu berdemo..ibarat anjing menyalak ke bukit...
tp hakikatnye...sekurang-kurangnye salakan anjing itu mampu membangunkan penduduk2, makhluk2 bumi yg terlena dengan tido yang pjg....
gambatte!!!



p/s: bimbit akan sentiasa menyokong jimbit!!!!! yeah!!! hahahaha