-PenTeman-

Assalammualaikum...

Aku teringat dulu masa sekolah menengah, banyak je undangan yang menjemput penceramah luar termasuklah saudara2 baru (Baru Masuk Islam).,, bukan calang-calang orang yang dipanggil tetapi mereka-mereka yang hebat dan punya posisi hebat dalam agama amalan mereka suatu ketika dahulu.. Walau bagaimana pun mereka akan mencerikan tentang perbandingan agama mereka dahulu dan sekarang yang mereka anuti.

Namun aku tertanya-tanya, adakah wajar jika kita menceritakan keburukan agama lain secara terbuka? yang jelas2 segenap sekolah itu bukan punya orang islam semata-mata malah terdapat segolongan besar juga golongan bukan islam. kalau caranya berhikmah boleh la terima tetapi jika diburukan dan dihina, ini apa cerita??

Tak ada bezanya lah kita dengan mereka (yang memburukkan Islam).

Yang menganut agama lain pun masih punya hak di bumi Malaysia (yang tak mengamalkan Islam secara Total nih),. Kita selalu sahaja cakap soal hak kita tapi kita tak pernah pikir hak orang lain,. Macam mana orang nak hormat Hak kita kalau kita sendiri "Perkosa" hak orang lain??


Gereja yang diserbu

Berbalik kepada cerita yang kecoh tika ini,. JAIS dan Polis menyerbu gereja. Aku melihat perkara ini sebagai langkah sengaja untuk mencipta jurang antara penganut agama di Malaysia dan tindakan mereka tanpa asas yang kukuh,. Mereka(JAIS & Polis) bertindak melulu dengan menyerbu rumah sembahyang penganut kristian itu tanpa sebarang waran.

Islam sudah pun tercalar imejnya berikutan tindakan JAIS dan Polis,. Kita selalu risaukan mubaligh kristian mengkafirkan umat islam tetapi kita tidak pernah langsung ambil tahu tentang kebajikan malah saudara2 se islam kita dibuang dan dihina.Tambah2 lagi jika mereka mengidap penyakit AIDS dan HIV,..

Kenapa JAIS di selangor atau jabatan agama di Malaysia nie tugasnya menangkap orang buat maksiat, Mengambil tindakan kepada orang yang murtad dan semuanya adalah selepas mereka bersalah bukan untuk mencegah umat daripada melakukan salah?? Adakah orentasinya telah ditetapkan begitu?

Kita marah plak kan bila Mubaligh kristian main peran. Menjalankan tanggungjawab bila dh terlambat tiada guna,. Nasihat aku Duit Zakat selangor tu lain kali simpan untuk kegunaan Ofis, Gaji kakitangan dan disimpan supaya banyak baki,. rakyat miskin dibiar mati kebuluran!!!

-Zakat bukan untuk disimpan tapi diagih-

MUhammad SHAhimi aRIFFin (mushariff)
Ketua Umum,
AKSI Mahasiswa Peduli (AKSI)
Universiti Selangor (unisel)
:: Email (Rasmi) : msa.mushariff@gmail.com
:: Email (Sosial) : dr.num83rs@yahoo.com

Comments (11)

On August 24, 2011 at 11:31 PM , Anonymous said...

aku nak tanya ko satu soklan je. buat la ko kawen nnti dan dah ada anak.alhamdulillah. tapi lepastu ada pulak paderi kristian nk kristiankan anak kau. ape pendapat kau? adakah kau akan kata "takpe nak, ni hak semua org di malaysia. kamu pon ada hak utk tukar agama" kau bagi atau tak anak kau tukar agama? sila jawab soklan aku dengan jawapan YA atau TIDAK. tp kalau nk jawab lebih pon tadehal ;)

 
On August 25, 2011 at 3:42 AM , MUhammad SHAhimi aRIFFfin(mushariff) said...

Assalammualaikum..

Soalan tentang anak aku tu, Tugas ibu dan ayah adalah untuk tarbiah anak-anak mereka, memberikan pendidikan agama secukupnya.. Kalau berlaku juga apa yang ko ckp tadi ibu dan ayah tadi mmg tak bersalah tetapi individu itu sendiri yang harus dipersalahkan.

Kalau kerajaan dh mmg tak amalkan islam yang betol, takkan rakyat nak dipersalahkan??

Untuk apa nak wujudkan jurang melebar antara agama tambahan pulak ngan mendatangkan fitnah kepada islam??

 
On August 25, 2011 at 8:20 AM , Anonymous said...

aku tak ckp utk kau salahkan sesiapa. sebab kalau aku tgk dari pemikiran kau, kira mmg takde salah sesiapa. betul tak? sebab pemikiran kau menggalakkan supaya semua agama di negara ni utk berdakwah. btw, kau tak jawab soalan aku lg. adakah kau akan benarkan anak kau tukar agama? im not asking generally. i want to know what will u do if this thing happen to your family (aku harap tak jd la).

 
On August 26, 2011 at 12:00 PM , MUhammad SHAhimi aRIFFfin(mushariff) said...

dakwah bil hikmah la saudara,.. Seboleh mungkin cuba untuk tidak, tapi kalau tidak termampu makanya haruslah diserahkan kepada undang2 yg sepatutnya =)

 
On August 26, 2011 at 3:54 PM , Anonymous said...

"Yang menganut agama lain pun masih punya hak di bumi Malaysia (yang tak mengamalkan Islam secara Total nih),. Kita selalu sahaja cakap soal hak kita tapi kita tak pernah pikir hak orang lain,. Macam mana orang nak hormat Hak kita kalau kita sendiri "Perkosa" hak orang lain??" --> dari petikan blog anda

saudara hendak serahkan kepada undang-undang? dari ape yang aku nampak, dengan apa yang kau perjuangkan ni, aku rasa undang-undang kau tu memihak kepada bolehnya untuk tukar agama. betul tak saudara? dengan kata lain, kau tak kesah la anak kau masuk agama lain. sebab kalau kau halang, dia akan gunakan hujah "hormat hak orang lain" mcm petikan kat atas tu. dan penyebar agama itu pon akan gunakan hujah yang sama barangkali sebab dia ada hak untuk sebarkan agama dia.btol tak?

utk pengetahuan kau, agama-agama lain bole melaksanakan ibadah mereka di negara ini. Islam sebagai agama majoriti dah beri kebebasan kepada mereka untuk melaksanakan ibadah mereka. dan aku rasa mereka perlu la hormat kepada Islam iaitu jgn ganggu agama Islam sebab kita tak ganggu mereka dan kita siap bg kebebasan lagi. dengan kata lain, mereka perlu hormat islam sebagai agama majoriti di Malaysia ni. kau tahu jumlah tempat sembahyang agama lain kat kl ni lg banyak dari masjid?

 
On September 6, 2011 at 4:07 PM , MUhammad SHAhimi aRIFFfin(mushariff) said...

aku rasa ko masih xpaham ngan apa yg aku sampaikan.. Sistem dan dasar yg aku ketengahkan.. saudara xyah nak salahkan rakyat kalau pemimpin macam haram. ko masih x baca dengan aqal statement aku =)

 
On September 7, 2011 at 1:05 PM , Anonymous said...

ape system dan dasar yang kau ketengahkan? stakat ckp pakai mulut tapi tak fikir kesan jangka panjang sume baik takyah buat dasar bro. aku just argue statement ko. kalau aku tak pakai akal aku, sah2 aku terima je statement ko. aku tanya soalan senang je dr awal tp susah sgt kau nk jawab dengan jawapan yang senang. ke kau yg tak pakai akal ko utk jawab soalan aku yg simple. btw, kalo kau nk buat dasar untuk negara, kau kene fikir dari setiap perkara. bukan senang bro. kau tgh stadi lagi, so ko tak nampak macam mana hidup ni. org dok suap ko dengan info2 yang tak tentu betol atau salah. aku cadangkan, kau study sampai habis. lepastu bile dah abis study kau nk politik ke ape ke silakan.

 
On September 7, 2011 at 2:43 PM , Anonymous said...

saudara xyah nak salahkan rakyat kalau pemimpin macam haram. ko masih x baca dengan aqal statement aku =) <<< -------- ko cakap cam ikot aqal jer !!! lu cakap cakap ikot kaki bro !!! otak tade, kalau ade rakyat haram cam ko ni lagik elok ko tak dok mesia jer, pergi duduk france ke baru ko sedar derang langsong tak bg berpurdah, time tu nasib baik malaysia bebas beragama tapi yang penting islam diutamakan !!! otak bro bukan kaki biler berpk !!! lu tade aqal kot !!!

 
On September 7, 2011 at 4:40 PM , MUhammad SHAhimi aRIFFfin(mushariff) said...

aku teringin jumpa ngan ko beb.. aku rasa lebih elok ia berlangsung berdepan =)

 
On September 8, 2011 at 8:48 AM , Anonymous said...

kau nk jumpe aku?. hahaha.. aku kalau org yg soalan senang pon tak bule jawab, buang masa aku je jumpe. kat first komen aku, aku tanya ko YA atau TIDAK.tp kalau nk jawab lebih pon tadehal. masalahnye sekarang ni, aku tak nmpak pon perkataan "YA"/"TIDAK" dlm jawapan ko. yg aku nampak, ko nk salahkan orang. kenape perlu salahkan orang. kau tu tade buat salah ke. tak salah kalau ko mengaku kesalahan ke ape. kita manusia tak perfect. kalau ko percaya diri ko leader bg kumpulan ko, jawab je soalan aku tu dengan jawapan YA/TIDAK.

kalau aku jadi ko, aku jawab je soalan tu. senang je beb. budak sekolah pon bole jawab la. takperlu 2nd class upper/lower punya kepandaian untuk jawab soalan tuh.

so, ko jawab la soalan aku tu. YA/TIDAK. pastu cari la jawapan yang concrete. jgn nk salahkan orang lain. grow up la.. if u claim urself a leader, try tp convince me. itu lah guna jd org politik.

 
On September 8, 2011 at 3:16 PM , amin said...

ko cakap cam ikot aqal jer !!! lu cakap cakap ikot kaki bro ---> ni ayat aku amin. ko nak jumpa aku ke bro ? aku rasa aku daa cadangkan jumpa ko kat damansara atau mana mana simpang bro !!! ikot lu mana yang sesuai... wa pon tahan kaki jer tunggu lu sampai.... aritu cakap bedegar nak jumpa biler aku set time dan tmpt, lu diam seribu bahasa,